מהו הגורם להתקרחות גברית:
התקרחות גברית טיפוסית ותורשתית נגרמת עקב עליה חדה בהורמון DHT שהוא תוצר לוואי של הורמון הטסטוסטרון שפעיל מאוד בגוף הזכרי החל מגיל ההתבגרות.
הDHT הופך את השערה עם הזמן לדקה ושבירה יותר ויותר עד שזה מגיע לשלב שבו השערה דקה מכדי שיראו אותה או לחלופין היא נושרת לאלתר מהקרקפת.
לעיתים, התהליך קורה מהר תוך כמה שנים ולעיתים התהליך הוא איטי לאורך שנים רבות.
היסטורית טיפולים בהתקרחות:
עד כה הטיפולים בהתקרחות גברית טיפוסית התמקדו בחסימה והורדה של רמת ה DHT בגוף באמצעות תרופות כגון פרופסיה 1 מ"ג (חומר פעיל פינסטרייד) או באמצעות מינוקסידיל שהיא במקור תרופה ללחץ דם והיא מרחיבה את כלי הדם באזור הקרקפת ומזינה את השיער השביר והדק באספקת דם גדולה יותר.
הבעיה היא ששתי התרופות דורשות טיפול יום יומי קבוע לכל החיים (במידה ומפסיקים האפקט יורד לחלוטין ) ושתיהן עלולות לגרום לתופעות לוואי לא נעימות כגון: ירידה בחשק המיני ודילול הזרע בפרופסיה ובעיית יובש וגירוי בקרקפת עקב שימוש במינוקסידיל על בסיס קבוע.
בנוסף לזה, הרבה אנשים לא מעוניינים להכניס כימיקלים לגוף על בסיס יום יומי קבוע ולכן פוסלים את השימוש בתרופות הללו.
מהו PRP ו PRF
לפיכך החלו רופאים ברחבי העולם להשתמש בהזרקות PRP ( פלטלט ריצ פלאזמה) ו PRF (פלטלט ריצ פיברין) כטיפול משלים להתקרחות ושמירה על השיער.
הרעיון המרכזי של שתי שיטות הטיפול הוא להזין את זקיקי השיער בגורמי גדילה בתקווה שהם ישקמו את עצמם יראו עבים וחיוניים יותר ובמטרה להפסיק את נשירת השיער וההתקרחות הגברית.
בטיפול PRF בניגוד לטיפול PRP אין שימוש בחומרים לא טבעיים כדי ליצור את ההפרדה בין תאי הדם לחלבון הפיברין שהוא מלא בפקטורים של גדילה והתחדשות ובנוסף החומר הוא סמיך מרוכז וצמיגי יותר ולפיכך הוא נשאר בקרקפת יותר זמן (כ 10 ימים) לעומת ה PRP שהוא נשאר בקרקפת לזמן קצר והוא פחות מרוכז בגורמי גדילה.
הטיפול לא מתאים לגברים קרחים שאיבדו את השיער, אלא לגברים בתחילת תהליך ההתקרחות או גברים שהשיער שלהם דק, דליל ושביר וסובלים מנשירת שיער.
להגברת יעילות הטיפול יש לחזור עליו 3 פעמים (עם הפרש של חודש בין טיפול לטיפול) ולאחר מכן לחזור על הטיפול במידה והוא יעיל פעם/פעמיים בשנה.
כיצד ניתן לשפר את הטיפול:
בנוסף לזה, טיפול תרופתי חיצוני או פנימי לשורשי השיער יגדיל משמעותית את מידת האפקטיביות של הטיפול. מומלץ לשלב עם הטיפול כדור פרופסיה 1 מ"ג +למרוח מינוקסידיל 5% פעמיים ביום.
במידה וקיים פחד מתופעות לוואי כתוצאה מהשימוש בפרופסיה (או היסטוריה של תופעות לוואי ניתן לעבור לשימוש בפרופסיה טופיקאלית ואז להקטין משמעותית את האפשרות לתופעות לוואי.
קיימים גם תכשירים שמשלבים פרופסיה + מינוקסידיל לשימוש חיצוני.
טיפולים לפני ואחרי השתלת שיער:
מאוד מומלץ לבצע את טיפול ההזרקה כחודש לפני השתלת שיער, כדי להכין אספקת דם תקינה לזקיקים וכדי להקטין את הסיכויים לתופעת השוק לוס – שהיא בעצם איבוד של השיער הטבעי כתוצאה מהטראומה לקרקפת. בנוסף, רצוי לבצע עוד הזרקה כחודש לאחר השתלת שיער כדי לעזור לעור הקרקפת להחלים מהטיפול וכדי להקטין את האדמומיות בקרקפת. את ההזרקה השלישית מומלץ לעשות כ 3 חודשים לאחר ההשתלה כדי לתת בוסט לשיער המושתל לצאת בכך לקבל תוצאה מהירה יותר ומלאה יותר של השתלת השיער.